Acolliments familiars

L’acolliment familiar és una mesura de protecció, basada en l’altruisme i la solidaritat ciutadana, que té per objectiu general proporcionar un entorn familiar a un infant, on pugui créixer i desenvolupar-se, fins que sigui possible el retorn amb la seva família d’origen.

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència assumeix la tutela d’aquests infants i delega la guarda i custòdia en les famílies acollidores.

Els infants i adolescents en acolliment mantenen, sempre que es consideri convenient per al seu desenvolupament, la relació amb la seva família d’origen. Les famílies acollidores assumeixen el compromís de respectar i facilitar aquesta relació.

Més informació sobre la campanya “Obre la porta a l’acolliment familiar”

Modalitats d’acolliment familiar/Diferents maneres d’acollir

Aquesta modalitat dona resposta a infants, majoritàriament de 0 a 6 anys, que necessiten de manera urgent i immediata una família que els pugui atendre adequadament.

Sol ser d’uns mesos de durada, el temps necessari per dur a terme l’estudi de les circumstàncies familiars i socials i elaborar la proposta definint quina és la millor opció per al futur del nen o nena: retorns amb la seva família d’origen, nuclear o extensa, l’acolliment familiar o l’adopció.

Aquesta modalitat d’acolliment requereix màxima disponibilitat per part de la família acollidora, i capacitat de donar resposta immediata a una situació d’emergència.

Aquesta modalitat d’acolliment dona resposta a infants i adolescents de fins a 17 anys amb l’objectiu que puguin retornar amb la seva família d’origen. Quan es preveu que aquest retorn és viable abans de 2 anys, parlem d’un acolliment de curta durada. Quan la família d’origen necessita un temps més llarg de recuperació, i es preveu que la convivència de l’infant amb la família d’acollida serà superior als 2 anys, parlem d’un acolliment de llarga durada.

Durant l’acolliment l’infant mantindrà contacte amb la seva família d’origen, sortides o visites, amb la temporalitat que valorin convenint els equips especialitzats.

Aquesta modalitat requereix la disposició de la família per adaptar-se a la durada de l’acolliment.

La família té dret a acollir-se a una baixa de maternitat i/o paternitat per facilitar l’adaptació.

Aquesta modalitat d’acolliment dona resposta a infants i adolescents de fins a 17 anys, que necessiten viure en un entorn familiar, quan no es contempla, en principi, la possibilitat de retorn amb la seva família d’origen.

Durant l’acolliment, l’infant podrà mantenir contacte amb la família d’origen, sempre que es consideri adequat.

Aquesta modalitat requereix un compromís a llarg termini, ja que l’acolliment pot durar fins que l’infant o jove faci 18 anys.

La família té dret a acollir-se a una baixa de maternitat i/o paternitat per facilitar l’adaptació.

Aquesta modalitat d’acolliment dona resposta a infants que viuen als Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) i que necessiten complementar el seu procés educatiu amb un model de relació afectiva diferent del que els ofereix el centre. La família acollidora rep el nen durant alguns caps de setmana i períodes de vacances. L’objectiu és proposicional al nen o nena un referent familiar, i si és possible, mantenir-lo al llarg del temps.

Aquesta modalitat també es coneix com a Programa de Famílies Col·laboradores.

Enllaços d’Interès

Informació Acolliments Familiars de la Generalitat de CatalunyaPreguntes freqüents

Recursos

Bibliografia